miercuri, 9 iunie 2010

Carol al 3-lea

Nici n-am apucat sa-l botez bine ca deja i se pregateste ceva. Cum de unde stiu? Pai m-am uitat de dimineata la “Vremea” lui Busu. Cum care Busu? Ala de la Protv. Cum care protv? PRO TV, postul ala la care te uitai si nu pricepeai ce castigai, postul ala hipnotic de care de-abia acum cativa ani te-ai desprins, ca de tigara pe care ai fumat-o din liceu. Cum care tigara? Ai uitat c-ai fumat mai mult de un pachet pe zi timp de peste 10 ani?
Hai sa-ti improspatez memoria. Era o vreme cand toti uitaseram ca rai erau nu numai partidul comunist, ci si securitatea. Era o vreme cand securitatea nu mai raporta bancurile cu Nea Nicu, ba chiar le spunea ea. Era acea vreme cand Securitatea, mai isteata decat membrii de partid, se dadeau pe langa popor, se frecau literalmente de el in speranta canina ca vor mirosi a obisnuit si nu vor atrage atentia in ceea ce va urma.

Multora le-a reusit. Dupa ’90 nu mai vedeam decat rosu in fata ochilor, nu si albastru. Da, Iliescu era prea pregnant. Silentiosii sniperi cu ochii albastri taceau si invatau, colectau informatii si isi formulau o strategie.

Nu-i asa ca nici tu n-ai vazut-o venind? Nu-i asa ca n-ai vazut decat prea tarziu ca Basescu avea ochi albastri? Nu-i asa ca l-ai ales, ca si mine? Of, cat de naivi am fost!

Nu stiu tu cand ai facut-o, dar eu m-am trezit atunci cand i-a prostit pe comunisti si i-a chemat la putere in 2008. Atunci i-am vazut, in sfarsit, gradele de pe umar. Atunci s-a legat totul: Anvers-ul, FSN-ul, Petre Roman out, draga Stolo in, draga Stolo out, EBA, Boc, mogulii, Basarabia. Totul avea logica, totul se intregea.

Traian Basescu, acest adevarat Carol al 3-lea al Romaniei, era in sfarsit aproape de puterea absoluta. Numai ca timpul n-a mai avut rabdare cu el. La fel ca si in cazul celebrului sau predecesor intr-ale dictaturii, Carol al 3-lea i-a manevrat atat de bine pe toti si pe toate, incat a scapat din vedere contextul: lumea se prabusea in jurul sau.

Carol al 2-lea a fost maestru in dinamitarea oricarei miscari politice coerente, incurajand minciuna, delatiunea, intriga si folosind, in cele din urma, chiar si crima. Si-a asasinat oponentii pana la rangul de prim-ministru, dar si intreaga tara intre timp. A reusit sa duca de rapa toata armata, mesterind contracte cu tot felul de companii diferite, numai in scopul de a-si lua spaga de la toti, indiferent ca pustile erau de un fel, gloantele de alt fel si baionetele nu se potriveau cu pustile. Cum poate un rege sa ia spaga de la toti pe spinarea propriului popor putem afla cu durere citind istoria Romaniei. Cand, in sfarsit, Carol al 2-lea stapanea tot ce putea stapani, istoria a venit peste el si a micsorat Romania cu o treime. Nemaiputand face nimic, Carol al 2-lea si-a strans catrafusele intr-un tren si si-a parasit sereleul.

Cu simturile amortite de atata putere, crosetand la voturile de care are nevoie pentru a bloca “asasinarea” lui Boc al 4-lea, Carol al 3-lea a uitat sa faca ceea ce stia pe vremuri perfect: sa plece urechea la vorbele mistretului ce se uita cu ochiul sticlos la hipnoticul argintiu din sigla televiziunii nemogulare. Ar fi aflat astfel ca Busu, acest termometru harsait, din gura caruia aflii ce e in stomacul bizonului, ar fi aflat deci “ca nu se mai poate asa”.

Astazi de dimineata, nitam-nisam, dupa ce a citit cifrele de pe prompter, dupa ca ne-a spus cum sa ne imbracam maine, Busu s-a intristat. Ceilalti doi – pentru ca sunt doi, un baiat si o fata, care-l intreaba si el aspunde – l-au intrebat: “De ce esti trist, Busu?”. “Pentru ca asa nu se mai poate!”... raspunse el. “Mi s-au imbolnavit fetitele si a trebuit sa scot niste bani din buzunar pentru asta si nu vreau sa ma gandesc (a inchis ochii) ce trebuie sa fie in sufletul unuia care ar avea aceeasi problema, dar are salariu minim pe economie!” Au urmat multe secunde in care toti 3, Busu si cei doi, cautau ceva pe jos cu privirea. “Mda” ziceau ei pe rand, “Mda, nu se mai poate”.

"Les sanglots longs des violons de l'automne"

Eu nu ma uit zilnic la Busu, insa stiu ca el si tot ce se afla in jurul lui sunt un mare termometru infipt in rectul bizonului tele-lobotomizat si ca daca stii sa-l citesti sub lupa, afli temperatura animalului cu o precizie asa de fina incat poti paria pe ea. De ce? Pentru ca acest termometru argintiu traieste din anticiparea temperaturii animalului. El trebuie sa stie dinainte, sa nu cumva sa devina mai rece sau mai cald, pentru ca animalul, jenat,l l-ar scoate imediat din posterior. Adica ar apasa fatal pe alt canal la telecomanda.

In Busu veritas, Traiane! Dar nu, nu-ti mai zic asa, iti zic cum am inceput: Carol al 3-lea! Si stii de ce? Pentru ca vei fi abdicat si dupa tine va veni, fatal, un Antonescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu