joi, 22 octombrie 2009

Mega-fotbal si giga-distractie

Daca spectacolul politic ar fi unul de fotbal, ne-am distra pe cinste!

Imaginati-va cum ar juca echipa lui TB: dupa golul primit dintr-o pasa lunga de la liberal, preluata de socialist si strecurata incredibil cu ajutorul ungurului si a sireturilor celorlalte minoritati, TB simte in ceafa rasuflarea rece a nealegerii. Inca mai are goluri din meciul tur, in 2004. Dar nu mai are puterea sa dea gol, asa ca joaca la obstructie. Daca cele doua varfuri, liberalul sau socialistul, mai scapa pe laterale, e mancat: pierde la golaveraj!

Portocalii lui sunt obositi si ineficienti. El este singurul care mai poate sa lupte. Dar gol, clar, nu mai are cum sa bage, asa ca singura sansa este sa dea la gioale.

Si iata-l ca reuseste sa lupte admirabil in aclamatiile fanilor: Liberalul si socialistul combina la mijlocul terenului, fac un nemtesc 1-2-1-2 perfect executat, dar TB intervine printr-o alunecare dura si ii culca la pamant pe amandoi. Cum a reusit? Simplu, nerespectand regulile jocului.

Liberalul si socialistul se tavalesc faultati pe jos. Dar nu se da fault. Stadionul e un vulcan. Nimeni nu mai poate sta pe scaun. Toata lumea urla si huiduie. TB zambeste perfect: asta si vrea. El nu poate juca in fata unui stadion indiferent. El are nevoie de spectacol ca sa dea spectacol.

Nu mai sunt multe zile si se va desemna campionul. Pana atunci, lupta e ascutita. Deja nu se mai mira nimeni de flegmele care zboara de la o echipa la alta. TB le aude suieratul prin aer si se bucura: a schimbat regulile in asa hal, incat isteria deja e confundata cu normalitatea. Vuietul stadionului este pohta ce-a pohtit. Se hraneste din haos, traieste pentru haos si este gata sa faca orice pentru ca sa aiba haos mereu.

Drama este ca nimeni nu se prinde ca spectacolul asta este fix ceea ce nu ne trebuie. Daca ar fi fost un meci de duminica, okay, ne uitam toti la el si reluam lucrul luni. Daca ar fi fost un film, okay, ne uitam o ora si jumatate la el, ne hahaiam si ne duceam a doua zi la lucru. Numai ca meciul asta tine de 5 ani!

De 5 ani lungi TB da circ si nimic altceva romanilor, si asa destul de lenesi din fire! De 5 ani nimeni de la stat nu mai munceste cu adevarat, ci doar simuleaza sau cel mult lucreaza in ralenti. Nu se construiesc blocuri, autostrazi, spitale sau fabrici. Nu se face agricultura, nu se produce carbune, nu se produce mobila si nu se fabrica otel. Nu prea face nimeni nimic. Singurii care mai fac ceva sunt cei din middle class, care daca ar sta sa se uite la acest infinit “Tanar si nelinistit” politic, ar sta pe banii lor.

Cat ne costa spectacolul asta – palpitant, de altfel – care blocheaza aproape orice alta activitate a statului? Pai e simplu de calculat: GDP-ul per capita in Romania e undeva la $9300 pe an. Adica frecand-o romaneste la cald si la rece, reusim sa producem banii astia, fiecare dintre noi, pe an. Suna bine, nu? Adica ne ducem la circ in fiecare zi si chiar mai reusim sa facem si un ban intre pauze. Ce iuzie tembela traim!

Daca am refuza circul fara paine al lui TB, am reusi sa producem nu $9300 pe an pe cap de locuitor, ci $35000, cum e cazul Spaniei, o tara nu foarte bogata din Europa de dinainte de marire.

Distractia noastra costa per cap de locuitor 35 000 minus 9 300. Adica 24 700 de dolari pe cap de vita hahaita. Adica 67 de dolari pe zi. Fiind ceea ce suntem in loc de ceea ce am putea fi, platim zilnic 67 de dolari pe zi. Tare, nu?

Meciul asta de dat la gioale, de hahaieli si de scuipati ne costa pe fiecare dintre noi 67 de dolari pe zi, de la primul nou-nascut pana la ultimul muribund. 67 de dolari pe zi dam fiecare dintre noi ca sa fim “romani de cacat” – cum adesea spunem noi despre noi – in loc sa fim altceva, de exemplu simpli spanioli.

Multumim pe aceasta cale celui ce a inventat acest joc si care ne tine in loc doar pentru a ne da de sus, la toti, ceva.


(desen de Ovidiu Stanciu)

11 comentarii:

  1. "TB le aude suieratul prin aer si se bucura: a schimbat regulile in asa hal, incat isteria deja e confundata cu normalitatea. Vuietul stadionului este pohta ce-a pohtit. Se hraneste din haos, traieste pentru haos si este gata sa faca orice pentru ca sa aiba haos mereu."
    Sincer, tu chiar nu te-ai plictisit sa mesteci acelasi nisip imund cu alde Gadea/Ciutacu/Cristoiu/Humanoidul cu laptop-ul? Pai daca zici ca "Zeus a inventat jocul de-a romanii de cacat", atunci inseamna ca te cam contrazici, ca alta data ziceai ca "trebuie sa fim independenti, sa gandim cu capul nostru, nu al lui Tatuca". Ca sa nu mai zic ca asta e una din cretinatatile, desi ventilate zilele astea pe toate televiziunile, fara egal: pai a se scuza dar, daca vreu Zeu sau vreun Tatuca ar fi inventat jocul cel atata de pervers si de auto-distructiv pe care bine il descrioi tu aici, si pe care il traim cu totzii de atata timp, pai ala atunci chiar era Zeu, nenica, nu asha!!! Pai ala, daca ar fi existat, ar fi meritat din plin vreo 10 mandate de presedinte pe viatza (e o ironie, nota bene), cumulate, dintr-un foc. Numai ca nici Base, nici macar bunul tau prieten Ilici, n-au fost vreodata in stare sa inventeze asha ceva, vreodata, si nici n-au avut motive, dat fiind ca era inventat deja. De catre, in imensa lui prostie, Marele si Eternul Popor Roman. Poate ca suna putin anti-patriotic ce spun, desi nu este(si Cioran isi balacarea patria de n ori pe zi). Dar asta-i tristul adevar. Wake up and smell the coffee: inca si-acum, imensa majoritate a conationalilor nostri, daca ar citi postul asta, ti-ar trage o flegma dispretzuitoare si-ar spune "bine, dar noua ne convine de minune sa traim asa, sa fim "romani de kk"". A bon entendeur salut.
    LB

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu ca multi romani se masturbeaza de placere ca TB este seful statului. Nu lor le scriu comentariile astea, caci n-as avea nici o sansa sa discut cu ei. Deja ma asasineaza unul dintre acestia pe facebook, asa ca...

    Eu scriu celor care inca nu iau o atitudine fata de situatia actuala. Lor le-am calculat cat ii costa pe zi statul deoparte.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dada, stiu foarte bine care e target-ul tau. Eu incercam insa sa iti spun ca, daca imprumuti, fie si involuntar, din ideile Gadea/Cristoiu/Badea/Ciutac-ilor (si cam ai tendintza sa o faci), eficientza ta in a-ti atinge target-ul va fi 0. Atata tot. Si no offense.
    LB

    RăspundețiȘtergere
  4. Acuma gasca Antena 3 nu are monopol pe TB. :))
    Hai sa fim seriosi! Ei sunt deseori gretosi, dar sunt folositori.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu vad sincer la ce sunt "folositori" cei de la Antena 3. Ca post de televiziune, si, implicit, ca gashca. In afara de, poate, filme cu "Xena, printesa razboinica", si la,prin extensie, trivializarea spatiului public (da, e adevarat, la asta nu sunt singurii vinovati). Insa eu intre onestitatea fata de mine insumi si pierderea stimei unor prieteni apropiati/chiar rude (printre care e posibil sa te numeri), nu am cum sa aleg altceva decat prima varianta. Uite aici.
    http://grupareaaproape.wordpress.com/2009/10/29/ura-de-sine-si-fantasma-izolarii-externe-revista-22/
    Cetateanul DinSTOmer

    RăspundețiȘtergere
  6. Am citit cu greu articolul. E complicat si stufos, dar s-a dovedit la fel de folositor ca si gasca de la Antena 3. Folositor, adica aduce informatii. La fel ca si GA3 (gasca Antena 3) scrierea gruparii aproape e plina de greseli sau de interpretari personale.

    Cea mai flagranta este cea cu referire la cinematografia romana care s-a redresat, chipurile dupa un raport decent de cooperare. Gruparea aproape pretinde ca saltul calitativ din cinematografie ar fi opera unei cooperari cu un stat european, probabil Franta. E o tampenie! Premiul de la Cannes i se datoreaza exclusiv lui Cristi Mungiu. Ar fi interesant de subliniat ca Cristi Mungiu a riscat enorm, folosind pentru "4-3-2" bani obtinuti pentru un alt film.

    In fine, nu despre Cristi Mungiu vorbim, ci despre o falsa afirmatie a gruparii ce cu onoare a scris articolul din linkul tau. Succesul de la Cannes se datoreaza exclusiv VALORII INDIVIDUALE a artistului roman! Incercarea de capturare a oricarei valori pentru a argumenta o optiune politica este apanajul josniciei unor politicieni.

    Cel mai josnic astfel de personaj a fost Ion Iliescu, urmat apoi de Adrian Nastase si lasati acum mult in urma de Traian Basescu.

    Gruparea aproape este o grupare de intelectuali - cert, au o constructie complicata - care, din motive ciudate, gasesc valori chipurile autentice in activitatea ultimei presedentii a Romaniei. Suntem o tara democratica, au dreptul sa o faca.

    Nu ma pune sa cred in valorile lor, asa cum nu cred nici in valorile GA3.

    GA3 sunt ceva mai folositori decat GA (gruparea aproape) pentru ca scurma in baliga lui TB, pentru ca mai ales din cauza lui eu nu castig mai sus calculatii 67 de dolari pe zi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Taticu, tu nu eshti prost. daca ai fi prost, n-as avea rabdare sa iti scriu aici nici macar o litera. La tine e MULT mai grav: tu faci pe prostul, si esti tendentios pana in varful firelor de par. Citez din articolul pe care tu, cu un dispretz suveran, il declari stufos (desi bunica Nicoletei, care are 4 clase, si mai si vbeste lb romana vbita acum 50 de ani, l-a inteles fara probleme):
    "Şi ce anume câştigăm astăzi trivializând un acord decent de cooperare în domeniul cinematografiei, după suita premiilor de la Cannes? Răspunsul scurt este: nimic."
    Cam ce intelege un viitor membru al Partidului Inteligentilor din prepozitia "dupa"? Ca acordul acela de cooperare s-ar fi facut "inainte" de premiile de la Cannes (ca altfel nu vad cum "cea mai flagranta este cea cu referire la cinematografia romana care s-a redresat, chipurile dupa un raport decent de cooperare. Gruparea aproape pretinde ca saltul calitativ din cinematografie ar fi opera unei cooperari cu un stat european, probabil Franta.")? Ca un vorbitor de limba romana ce ma aflu, sunt bulversat: din pctul tau de vedere, "dupa"="inainte". Adica "A"="non-A". Pai nenea Koluce, eu stiam ca tu esti un artist si, ca atare, n-ar trebui sa am pretentii la matale sa intelegi ca, matematic, ce spui tu aici este, de fapt, o tampenie, dar totusi parca as fi avut ceva pretentii de la unul cu 4 ani de studiu la Fac. de Electronica. Eu iti spun prieteneste: REVINO-TI!! Pe bune, ajungi sa vbesti la fel de..........(completeaza tu, dintr-o minima decentza ma feresc de epitete, dar intelegi mesajul) ca si cei de la Antena 3. Eu, ca si un mare procent din conationalii mei (nu, nu suntem "intelectualii lui Basescu"!!), cand nimerim pe postul ala, ni se face sila si schimbam repede canalul. E foarte probabil ca daca o tii tot asa sa provoci aceleasi reactii.
    PS Afirmatiile "din cauza lui TBasescu nu castig eu X dolari pe zi, pe care altfel i-as putea castiga""din cauza bubulilor/franc-masonilor/ungurilor/evreilor/etcetc nu castig eu X dolari pe zi, pe care altfel i-as castiga" sunt echivalente. Recunosc ca, de la tine, chiar, nu ma asteptam. Da-mi voie sa te lamuresc: dolarii aia multi, pe zi, ii pierzi/nu reusesti tu sa ii castigi nu din cauza ca ti-au pus franc-masonii/bubulii/Basescu rahat pe clantza. Ci dintr-un motiv foarte simplu si, as zice de bun simtz: nu esti "pe piatza" de suficient de mult timp, nu ai renumele/firma/celebritatea, suficient de mare, nu ai angajati, concurentza e acerba. O stiu si o afirm pt ca si eu sunt in exact aceeasi situatie. Sa facem un exercitiu de imaginatie: sa zicem ca eu as fi Stefan Banica Jr, si as vrea sa-mi fac un clip. Pai cam la cine crezi tu ca m-as duce, daca as avea de ales intre 3 oferte: Mungiu (sau studioul lui/gashca lui/cineva recomandat de el), Porumboiu (idem) si Koluk? Aaaaaaaaa, stai ca fac acum 2 miscari de rock'n'roll din sholduri si-mi vine ideea: merg la Koluk asta, ca am auzit ca el e fan KJohannis, si mie cand eram mic imi placea fizica:D:D:D:D:D:D:D:D
    Get real dude, 4 ur own sake.
    Cetateanul Din STOmer

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Liviu,

    Ai dreptate. Am inteles gresit. Intr-adevar, acordul acela este ca urmare a succesului de la Cannes. Deci tot ce am gandit despre GA era gresit.

    Am recitit textul stufos trimis de tine si chiar nu am mai inteles nimic. Nu inteleg pentru cine si pentru ce a fost scris. Probabil sunt mult inferior ca intelect bunicii Nicoletei, de vreme ce dansa l-a inteles. In acest caz ma plec in fata celor mai inteligenti ca mine si te rog sa-mi spui ce trebuie sa inteleg din el.

    Cat despre tonul scrisorii tale, te rog sa verifici cu cineva neutru ca sa-ti confirme ca tonul tau e umilitor vis-a-vis de mine. adica daca eu gresesc, nu trebuie sa stergi cu mine pe jos. Chiar nu merit finalul scrisorii tale. Dar iti multumesc pentru el, pentru ca mi-a relevat multe despre ceea ce gandesti cu adevarat despre mine.

    continua, te rog

    RăspundețiȘtergere
  9. Man, we really do NOT communicate. Sori, intentia nu era catusi de putin sa umilesc pe cineva, si imi cer scze daca am facut-o. Dupa cum stii, am un amic liberal, care, de cand a intrat tot mai adanc inm politica, am ajuns sa nu mai putem discuta NIMIC altceva decat politica. Ceea ce, friendship-wise, e extrem de nashpa. Incercam sa-ti explic ca n-as vrea sa mi se intample asta si cu tine; ok, inteleg, blogul e blog, e facut special pt asta si tu esti admin-ul. Dar, fata-n fata, crede-ma, politics kills the friendship. Bunica-mea e de stanga, si daca am reusit cu ea sa cad la pace si zicem de fiecare data cand deviem "hai sa schimbam subiectul, ca oricum nu sunt sanse sa fim de acord", cred ca ar trebui s-o fac si cu tine.
    Pe scurt, una era cand KJ era "independent" si alta cand e, ca acum, "independent sustinut de PNL"(ti-am spus de la inceput ca ma feresc de asa ceva, nu ma poti acuza ca ti-am tinut secret). Cat despre "ce cred cu adevarat despre tine", poate imi spui tu la ce te referi, ca mie mi-e neclar. Despre "ce cred cu adevarat despre optiunile tale politice", ei bine, aici e cu totul si cu totul alta discutie. 1)n-aveam, pana acum 1-2 saptamani, de unde sa banuiesc/deduc ca atat de multe din parerile tale politice se intalnesc atat de "congruent" cu cele ale gashtii de la Antena 3 sau ale CTP-ului. Sincer, chiar nu banuiam. Iar parerea/impresia mea, despre Antene si despre CTP, aceeasi, daca vrei, cu a lui Luchi, aceeasi cu a Nicoletei, sau cu a majoritatii prietenilor si cunostintelor mele, e aceeasi din 2004 incoace, si n-am facut, iarasi, niciodata un secret din asta: sila. Pur si simplu nu putem urmari acele canale/acei comentatori. Chiar tu ai un post pe blogul asta in care il critici dur pe Mircea Badea, printre altele pentru ca, citez din memorie, oricat ar fi Elena Udrea de..... si de......si de......., totusi nu-i normal, intr-o tara normala, sa vbesti despre o femeie cum vbea Badea despre ea. Sau poftim, citeste articolul asta
    http://www.gandul.info/opinii/savanta-si-amanta-4840721
    , si nu mai ai nevoie chiar de nimic. Atentie si la superbul dezacord "isi baga votul in Elena Udrea insile". Tot ce spun e ca, daca tu cu idei extrase de aici incerci sa ma convingi, mai bine nu mai incerca. Pe bune, e mai interesant sa vbim despre filme/casutze/rude/etc. Si, ca tot veni vba: chiar nu te-am jignit cu nimic spunand ca nu ai, si ca nici eu nu am, nu avem nici unul, inca, potentzialul necesar ca sa castigam mai mult. Tu dupa stiinta mea n-ai angajati, ai inceput pe cont propriu cam acum 1-2 ani (ca si mine, pe o piata unde altii sunt de 10 ani sau mai mult), ok, ai talent, profesional esti bun, nimic de zis, dar din pacate, asta nu e suficient, daca nu esti suficient de cunoscut. Repet, este si cazul meu. Si nu vad ce-i jignitor in asta. Cine a provocat criza, Basescu care l-a dat pe Nica afara incalcand protocolul sau PSD-ul ca a plecat din guvern si avotat motiune de cenzura? Greu de zis, cert este ca, oricum ar fi/ar fi fost, si cu cel mai bun guvern din lume, piatza se "tulbura" de fiecare data cu cate 2-3 sapt. inainte de alegeri, eu am aflat lucrul asta pe pielea mea. Iar, daca ale mele casutze merg ingrozitor de incet, in momentul asta, eu nu cred ca e neaparat din cauza lui Basescu sau a crizei de guvern, sau oricum nu numai. Asta daca imi dai voie sa am o parere pe tema asta.
    Cetateanul din StOmer

    RăspundețiȘtergere
  10. Dragul meu Liviu,

    Acest blog este urmarit de catre 15 persoane. Deci 15 persoane cel putin citesc ceea ce noi scriem aici. Deci nu suntem singuri.

    Cei 15 de care iti vorbesc nu stiu si nu au de unde sa stie cine sunt Luchi si Nicoleta. Daca tu tii neaparat sa-i amintesti, atunci spune-le tuturor ca Nicoleta este prietena ta, ca Luchi e verisoara mea si matusa ta, iar tu esti nepotul meu.

    Desi acest blog este un blog politic, tu tii neaparat sa bagi familia aici, ceea ce mi se pare absolut aberant. Cei 15 se pot intreba (si odata cu ei ceilalti cititori): "Ba, astia doi nu se pot certa pe mail? de ce posteaza problemele lor pe blog? si au dreptate! Asa ca te intreb: de ce aduci aminte AICI de familia noastra?

    Inceteaza sa amesteci lucrurile! Daca vrei sa vorbim de casutze/rude, imi dai un telefon, da? Nu postezi pe blog un comentariu! Pentru ca e blog politic, intelegi? Multumesc mult!

    Apoi te intreb: din moment ce afirmi ca "politics kills the friendship", de ce te straduiesti sa comentezi fiecare post de-al meu? De ce te straduiesti din rasputeri sa cauti pe internet posturi care infirma cele spuse de mine? de ce imi acorzi atata atentie? de ce te straduiesti - analizandu-mi pana si gramatica - sa-mi demonstrezi ca gresesc, ca ma insel, ca sunt prost si mai putin subtil in citire decat bunica ta care nu are decat 4 clase?

    Daca doreai cu ardoare sa omori prietenia care ne leaga, felicitari: ai reusit!

    Felul in care mi-ai vorbit in posturile de azi m-au facut sa inteleg ca tu ai o mare problema cu mine si in loc sa mi-o spui live, o pui "la gazeta de perete" pe blogul meu politic. Daca nu intelegi unde si cum m-ai jignit, intreaba si tu cateva dintre rudele noastre. Fa un sondaj si afla ce cred ei despre posturile tale.

    N-am sa sterg nimic din rautatile tale de astazi, ca sa imi aduc aminte de ele si mai incolo. Nu te pot opri sa scrii aici, dar as avea rugamintea sa n-o mai faci.

    multumesc pentru intelegere,
    Kolukul

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Koluk, sunt Dragos insa n-am rabdare sa ma inregistrez.

    Am urmarit blog-ul tau pentru felul in care scrii nu pentru continut. Asa ca n-am simtit nevoia sa comentez. Insa acum am sa-ti spun si eu ca prietenul/ ruda ta ca ai luat-o rau pe campii.

    Daca ai sa vrei sa asculti un sfat prietenesc bine. Daca nu, am sa-mi exprim opiniile in mod direct si pragmatic chiar daca nu-ti place. Ai opinii politice ca aberatia cu Johannis, atunci uite ca ne afecteaza pe toti si nu mai e doar o gluma. Nu te atac nici pe tine si nici pe KJ. Insa tu l-ai scos din maneca si el s-a simtiti foarte bine sa-si dea mana cu cele mai retrograde parti ale politicii romanesti. A devenit din campion o mascota.

    Uite-te la posturile tale si ai sa vezi ca ai pierdut orice urma de logica. Ai devenit la fel de inversunat impotriva lui TB pe cat erau minerii impotriva PNT. Cu aberatiile urii tale sau cu decenta de a-ti recunoaste motivele care te fac sa urasti visceral iti pot spune ca in maxim doua luni totul va fi clar in politica romaneasca. Si vom continua sa traim cu oricine va ajunge sa conduca pentru ca asa e natura lucrurilor.

    Insa posturile tale si atacurile nejustificate impotriva prietenilor care au incercat sa comunice cu tine vor ramane. In acest moment nu se mai poate discuta cu tine. Ii iubesti pe cei care te sustin si ii consideri dusmani pe cei de parere contrara. Daca tu ai fi in capul statului ai fi definitia unui dictator de tip stalinist.

    Deci vrei sa fi un comunist refuzat de timpuri ca Iliescu care a adus minerii pentru a ne da liniste sau vrei sa fii un cetatean european care crede ca si TB ca suntem romani si trebuie sa gasim o cale impreuna indiferent de parerile politice?! Pentru ca de fapt aici e alegerea. Ideologiile n-au nicio legatura cu Romania actuala.

    RăspundețiȘtergere