miercuri, 8 septembrie 2010

Rosia Montana – Pe ei, pe ei, pe mama lor!

Nu stiu daca v-ati dat seama, dar Steaua si Dinamo si Rapid la un loc n-au cati ULTRAS-i au ecologistii care lupta pentru salvarea Rosiei Montane. Rockeri, scriitori, politicieni, actori, taximetristi, crestini, incredibil de multi oameni sunt gata sa moara pentru Rosia Montana, pentru a impiedica cianura sa otraveasca pantecul tarisoarei noastre.

Carcotas cum sunt, mie-mi pute imediat a isterie mistica atunci cand vad o multime de tarani cu torte gata sa linseze o companie cica bozgoreasca, cica diavoleasca, oricum nemernica pentru ca vrea sa ne ia ceva scump-scump de tot!

De vreo un an ma tot bag in vorba cu ecologistii. Cand ii aud ce argumente au, imi dau seama ca ma aflu intr-un compartiment de tren de clasa a doua pe ruta Petrosani – Bucuresti, intr-o insorita zi de 12 iunie 1990, iar cei din jurul meu n-au sa se dea jos in Petrila sau Aninoasa, ci merg pana la capatul liniei. ULTRAS-ii ros-montanici sunt gata sa lupte ca minerii pentru apararea frontului salvarii nationale. Ca rusii la Stalingrad. Sunt gata sa dea cu pumnul si sa incolteasca scutierii. Aveti grija ce vorbiti cu ei!

Cum de a devenit Rosia Montana zona libera de logica si plina de obscurantism? E simplu: tensiunea sociala a crescut imens si apasa. Va plezni cea mai subtire teava din instalatie. Din pacate, aceea este chiar educatia.

Ati sesizat toti cum cuvantul “cianura” este rastignit in fel si chip, ca si cand Rosia Montana Gold Corporation, odata permisa exploatarea, ne-ar turna direct pe gat cianura de potasiu. Minima educatie chimica de scoala generala le-ar striga ULTRAS-ilor – daca n-ar fi fost cu desavarsire uitata - ca in industrie se folosesc permanent substante toxice, caustice, corozive de cand s-a inventat ea.

In industria detergentilor se foloseste soda caustica si potasa caustica – substante toxice si extrem de corozive, totusi nimeni n-a cerut in public interzicerea industriilor respective. Nimeni nu stampileaza peretii capitalei noastre cu “soda ucide”. Nimeni nu cere inchiderea fabricilor Unilever si Procter and Gamble si Benckiser si Henkel.

“Acidul ucide” si el, dragi retarzi ecologisti! Da, ar trebui sa-i oprim si pe fabricantii de acumulatoare de automobile, nu? Si “clorul ucide”, papagalilor, si-ar trebui sa oprim industria textila de la folosirea clorului la albirea tesaturilor, nu?

Un alt motiv pentru care Rosia Montana trebuie salvata ar fi siturile romane de o inestimabila valoare unica pe planeta pamant. Ce e incredibil este ca nimeni nu poate sa ne arate aceste situri chipurie frumoase, chipurile bogate in nu stiu ce artefacte romane si dacice si pelasgice. Nimeni nu pune pe net macar o poza, un jpeg amarat cu siturile astea inestimabile de o valoare unica in lume. Nimic, nicio poza! Mai sa fie?

Oare nu cumva adevarul e altul si galeriile alea romane inestimabile nu sunt decat niste gauri in pamant? Am dat search de-am chelit dupa maiestuoasa Rosie Montana, cautand dovezi serioase asupra a ceea ce am pierde daca cianurile boanghelilor ar inunda scumpa noastra patrie. Tot ce-am gasit remarcabil a fost un reportaj al unui mare fotograf, Cosmin Bumbut, in care n-am vazut daci si pelasgi, dar am vazut o saracie lucie, o incredibila lupta a catorva oameni cu piatra, cu vremea si cu nevoile.

In alte conditii m-ar fi bucurat sa stiu ca romani de toate felurile sar in apararea unui lucru romanesc, insa in acest caz superficialitatea este crasa! Nimeni nu stie decat ca trebuie sa lupte, sa mi ti-i reguleze pe boanghelii nenorociti de canadieni!

Nu stiu cum pot dormi linistiti noaptea intelectualii care imbratiseaza asa-zisa salvare a Rosiei Montana. Nu stiu cum de pot crede intr-o cauza cunoscand atat de putine lucruri despre ea. Ii invit pe toti cei care au avut macar o clipa impresia ca ceva nu este chiar cusher in povestea asta sa se instruiasca inainte de a vota o petitie online sau de a merge la nu stiu ce miting impotriva cianurii.

Boanghelii canadieni, vazand ca nu pot lupta impotriva valului anti-cianura, au ales o solutie eleganta: i-au invitat pe cativa ziaristi sa vada cu ochii lor in Noua Zeelanda cum e cu cianura. Ce mi-au citit ochii dupa aceasta vizita e greu de inteles: un val de acuze, de isterie generata de acuzatii gen” ai pus botul la banii boanghelilor canadieni, normal ca scrii favorabil, scriitor de cacat care...” etc. etc. Parca il aud si acum pe minerul ala beat care spunea ca a gasit la peneleu masini de facut bani falsi cu poza lui Ceausescu. L-ati uitat? Era regele capitalei in 15 iunie 1990 si explica reporterilor ce si cum cu fascistii de la peneleu si penetzeu. Sa nu-l uitati niciodata! Si sa nu fiti ca el, daca puteti!

Guvernantii romani n-au curaj sa semneze nimic definitiv in privinta Rosia Montana Gold Corporation. N-au curaj pentru ca fiind prosti, se tem de forta ecologistilor. Ecologistii sunt noii fascisti ai planetei, care in curand ne vor spune daca avem voie sa utilizam aparatele pe care le posedam. Sau daca avem voie sa bagam ceva in priza. Isi vor da avizul si la fecalele noastre, daca sunt suficient de bio. Daca nu, va asigur, le vom manca spre deliciul lor si a celor ce-i sustin.

Ecologistii sunt in majoritatea lor nevrotici cu fixatii periculoase. Nereusind sa se integreze intr-o era post-industriala care mizeaza pe eficienta, pe randament, ineficientii si lipsitii de randament ajung sa rejecteze industrialul si sa imbratiseze ecologismul, o sublimare a lipsurilor lor. Daca aveti chef de studii aprofundate, veti remarca faptul ca ecologistii nu prea au studii, sau daca le au, le au neterminate sau grevate de insucces. Ecologistii sunt neintegratii.

E normal ca ei sa isi doreasca o rasturnare de forte. Drama este ca ei au la dispozitie toate formele de anarhie pe care umanitatea le-a experimentat. Cel mai periculos dintre sistemele antisociale este comunismul. Ecologistii au invatat mult de la comunisti. Le place mai ales cum acestia din urma au rasurnat valorile si au rezistat zeci de ani pe pamant. Saliveaza la gandul ca vor prelua puterea. Si mai ales cum ii vor pedepsi pe opozanti. Pana atunci arunca manifeste, creeaza celule, poarta discutii pe net si se organizeaza. Au multe arme la care democratiile sunt vulnerabile. Subminarea puterii, manifestatia de strada, discursul inflacarator... verzii au luat tot ce era “bun” de la comunisti.

N-ati simtit miros de activism sovietic in demonstratiile ecologiste din fata bazelor NATO sau din fata trenurilor ce transportau deseuri radioactive? Ia mai uitat-va o data si dati drumul in paralel la un mp3 cu “internationala”. Veti avea frisoane.

Fie ca vrem sau nu, ecologistii au castigat capete de pod. Si nu sunt decat la inceputul luptei. Ecologistii stau foarte aproape de statele slabe si vor sa puncteze decisiv, solidificandu-si astfel pozitia.

Ca sa va dati seama cat de prosti sunt ecologistii, intrebati-i doar atat: cat dioxid de carbon se afla in atmosfera? Daca primiti raspunsuri de genul: 10-20 -30%, puteti sa le radeti in nas. “Codoiul” se gaseste numai intr-o concentratie de 0,03% in atmosfera. Sunt ca trei monezi de UN BAN pe langa o hartie de o suta de lei. Repet: zero virgula zero trei la suta! Si asta dupa 100 de ani de poluare nesimtita! Daca ati primi o dobanda de 0,03% de la o banca, sunt sigur ca ati scuipa sigla respectiva.

Ca sa va dati seama despre ce vorbesc, trebuie sa aflati ca dupa ce dormiti cu geamul inchis o noapte intreaga, in camera aceea voi produceti codoi astfel incat concentratia lui urca la valori cuprinse intre 0,5 si 1%. Deci produceti in fiecare noapte o poluare de 15-20 de ori mai mare decat in orasul vostru chipurile poluat pana peste masura. Si dormiti in ea! In fiecare seara! Nu ma credeti? Ia gugaliti putin pe aceasta tema, dragii mei!

Un al treilea mit Anti Gold Corporation ar fi uriasele rezerve de aur, uraniu, vanadiu, si kriptonit (just kidding). Daca il auziti pe Vadim, uraniul si aurul stau ca merele parguite, gata sa fie culese de boanghelii canadieni de la Gold Corporation. “Muntii nostri aur poarta...” spune o poezie draga romanilor. Asa, si? Hai sa-l extragem, fratilor, nu sa dam cu pietre in investitori, pe motiv ca sigur ei “vrea” sa ne fure holdele si granele si femeile. Avem legi, hai sa le respectam.

Daca la 20 de ani de la inventarea sintagmei “nu ne vindem tara” inca o mai racnim, inseamna ca am stat pe loc. Sau ca vrem neaparat ca ecologistii sa hotarasca cat aer respiram, ce masina ne cumparam, cat gunoi avem voie sa producem si ce haine trebuie sa purtam.
Miza isteriei de la Rosia Montana este intrarea unui nou partid in parlamentul Romaniei.

15 comentarii:

  1. 1)priveste si dincolo de uscaturi, impactul nu este numai ecologic ci si social, proiectul gold spune ca oamenii aia vor fi mutati cu totul. Oamenii din Rosia Montana sunt oameni simplii legati de casa pe care au ridicat-o cu mainile lor si de mormantul singurului copil.
    2) cauta sa vezi documentarul Noul eldorado
    3) daca tot pretinzi un stil jurnalistic, intai ar fi trebuit sa vezi si parerea acestor activisti si apoi sa scrii un articol
    4) mai citeste despre ecologie, nu e chiar cum zici, poluarea nu tine numai de "codoi"
    5) sunt de acord ca acestui scandal i se aciuiesc si interese politice, inevitabil in tara noastra, dar nu crd ca ti-ar placea ca cineva sa iti dinamiteze casa in care stai

    RăspundețiȘtergere
  2. PS: site-ul lor l-ai vazut? http://rosiamontana.org/

    RăspundețiȘtergere
  3. Chere Moi non plus,

    1. Care-i problema? Cand aprinzi un bec, cea mai iefrina a zecea parte din el vine de la Portile de Fier, care, daca vrei sa stii, a mutat un satuc de pe o insula pe tarm. La fel si la Barajul de la Assuan: a fost mutat mai sus un intreg sit arheologic, cu adevarat inestimabil, nu pseudo-siturile din RM.
    2. da-mi link
    3. Am scris in articol: am stat de vorba cel putin un an cu ecologistii ca sa vad ce gandesc si ce fumeaza.
    4. ecologia este un mamut subred, al carui principal cal de bataie este asa-zisa incalzire globala cauzata de efectul de sera cauzat de codoi. am citit mult, cred-ma. pune-ma la incercare, poftim! :)
    5. cand faci o intreprindere unde urmeaza sa lucreze sute de oameni zeci de ani, e simplu sa gasesti relocari de case. Daca ar fi dupa tine, orice cocioaba poate sa opreasca o autostrada, nu-i asa? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. da, stiu site-ul. cum ai putea crede ca nu l-am rasfoit?
    ba chiar te invit sa il vizitezi si pe cel al "boanghelilor" :) ai sa descoperi ca exact galeriile alea, cu aceleasi poze, sunt la mare cinste si la "opozitie". Deci? :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Partea esentiala a conflictului de la Rosia Montana a fost, este si va ramane intre (1) apararea proprietatii si a initiativei private si (2) monopolul si distrugerea proprietatii private.

    Autoratile locale continua politica Partidului Comunist Roman, care a inceput exploatarea la suprafata in 1970. In 2002 Consiliul Local a interzis toate activitatile cu exceptia mineritului. Au declarat zona mono-industriala.

    In anul 2006, mina de stat a fost inchisa la cererea OFICIALA a Gold Corporation, iar somajul a explodat, ajungand la 80%.

    Initiativa privata (turism, agricultura, lemnarie) este atacata prin aceste masuri neconstitutionale - ce s-a intamplat cu proprietatea privata garantata prin Constitutie? Opozitia incearca sa reziste construind la risc pensiuni sau desfasurand activitati agricole care, conform autoritatilor locale, sunt ilegale.

    Proprietatea privata este violata, oamenii sunt amenintati sa vanda ca oricum li se lua pamantul cum au facut comunistii in 1947, ca oricum planul Gold Corporation se va aplica etc.

    In ciuda acestor masuri de origine comunista, exista un grup hotarat de opozanti care nu vrea sa cedeze.
    Sunt romani care vor sa fie lasati in pace sa aiba initiativa privata si sa obtina un ban cinstit prin propria munca. Nu vor sa cerseasca si nu vor sa fie ajutati de cei care i-au dat afara din mine, creand acest conflict.

    Deci, lucrurile sunt putin mai complicate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buc-RM,

    Nu pot sa cred ce scrii tu. Consiliul local nu poate interzice activitati, e ilogic si ilegal. Adica cum, sa-mi interzica sa imi fac butic? sau sa-mi deschid o vulcanizare? nu se poate. de unde ai informatia asta?

    2. cum poti sa spui ca cererea unei companii private, oricat de oficiala ar fi ea, poate fi analizata de stat care ia decizia sa inchida o mina de-a lui? E imposibil logic. Adica daca eu am o companie si fac cerere OFICIALA - ce dracu o insemna asta - sa fie inchisa o companie de stat, sa zicem Teatrul Bulandra, vrei sa spui ca cineva ma ia in serios si analizeaza oportunitatea inchiderii teatrului? E absolut absurd! E clar ca nu stii despre ce vorbesti, iarta-ma. Asa ceva nu se poate!

    Si in ultimul rand: cine violeaza proprietatea privata a cui?

    Da, ai dreptate: lucrurile sunt complicate, de aceea discutam aici. Dar hai sa lamurim lucrurile, ca nu e in ordine ceea ce afirmi. Astept raspuns. multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. 2. Incep cu inchiderea minei de stat:
    Canadienii au primit in 1997 licenta de exploatare FARA licitatie, printr-un contract cu clauze secrete si in prezent; daca ceri contractul integral, statul iti raspunde "nu se poate. e de siguranta nationala"

    Pe baza licentei obtinute in 1997, au cerut si au obtinut inchiderea minei de stat. Documentul oficial este mai jos:
    http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2010/07/08/dovada-gold-corporation-a-inchis-minele/

    Nu a fost greu sa o inchida, compania locala de stat este aliata in cadrul Gold Corporation, unde teoretic detine 19,3%.


    1. Interzicerea tuturor activitatilor cu exceptia mineritului:
    Exista un articol (neconstitutional) in Legea Minelor care iti permite sa declari o zona monoindustriala.

    Asta a facut Consiliul Local din Rosia Montana in 2002: a stabilit in Rosia o zona ce include principalele atractii turistice (galeriile romane unice in lume, monumentele naturale, cele mai frumoase tauri, peisajele superbe) si a declarat-o monoindustriala.

    Deja nu mai pare important faptul ca o parte din consilieri care au votat aveau si inca au rude angajate la Gold Corporation...

    De atunci, din 2002, nu se mai acord autorizatii pentru nicio activitate cu exceptia mineritului - pe care il poate face doar Gold Corporation ;-)
    Deci, din 2002, nu se mai dau autorizatii pentru pensiuni turistice, restaurante sau orice alte activitati.

    De vreo luna, adun documentele pentru punctul 1. Sper sa le dau drumul pe blog intr-o saptamana.


    Morala, asa cum o vad eu:
    Gold Corporation, cu complicitatea statului roman, santajeaza localnicii - ori vindeti si plecati, ori ramaneti si nu va lasam sa faceti nimic.
    Daca ai citit Morometii, inseamna ca mai tii minte cum s-a facut nationalizarea. Ar mai lipsi niste armata ca sa fie ca pe vremea comunistilor.

    Cei mai curajosi din rosieni rezista si isi apara pamanturile, identitatea, localitatea. Restul, majoritatea, cedeaza.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am citit documentul. Pai daca Gold Corporation detine o parte din firma aia CNCAF invest - asa zici tu - si se autopropune pentru ridicarea licentei, care-i ilegalitatea? Eu am inteles asa: God Corp cumpara o parte din o firma ce avea licenta de exploatare, nu respecta licenta intrerupand exploatarea mai mult de 60 de zile, propune ridicarea licentei si ramane singura cu licenta de exploatare in zona. Corect? zi-mi daca gresesc, te rog.

    si ca sa fie clar: MININVEST aia veche, si-a pierdut licenta pt ca conform legii in vigoare in romania nu a facut nu stiu ce, recte pauza mai mare de 60 zile, right?

    referitor la acel articol neconstitutional din Legea Minelor, te rog sa-mi spui - take your time - cum poate sa existe asa ceva in romania? da-mi un link sau un scan de document sau orice care sa dovedeasca ceea ce spui.

    Vad ca esti bine informat fata de toti ceilalti luptatori pt Rosia Montana, astfel incat tin mult sa continuam dialogul.

    multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  9. scuze greselile de gramatica, graba, scuze

    RăspundețiȘtergere
  10. Ar fi multe de spus si nu am cum sa prezint totul in scris. Deja am pus niste mesaje kilometrice :-D

    Gold Corporation a primit licenta cadou in 1997 in frumosii ani '90 cand cumparai orice. Nu a fost vreo licitatie sa aleaga firma cea mai buna sau vreo discutie sa ramana statul sa exploateze. Pur si simplu le-au dat cadou muntii cu aur din Rosia.

    Lucrurile nu au mers usor pentru ei din cauza ca in 2000 localnicii din opozitie au infiintat Asociatia Alburnus Maior care exista si in prezent si care nu cedeaza
    2003 http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2010/06/29/o-promisiune-respectata/
    2008 http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2010/08/05/fara-comentarii/
    2010 http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2010/09/06/1389/

    Ca presiune asupra localnicilor, ca sa cedeze mai usor, Gold Corporation a fortat compania de stat sa inchida mina, aruncand somajul in aer la 80%.
    Iar acum tot Gold Corporation vine si spune in reclame: oamenii nu au de lucru, noi avem solutia. Pai, da, solutia la ce au provocat tot ei ca sa le ia cu japca proprietatile si sa sugrume initiativa privata.

    Compania de stat se numeste Minvest Deva, iar filiala locala RosiaMin.
    Compania de stat a pierdut licenta din simplul motiv ca niste baieti destepti din Guvern le-au dat-o canadienilor in 1997.

    O sa pun pe blog toata treaba cu zona monoindustriala cand e gata, cu tot cu documente, inclusiv Legea Minelor.

    Intre timp, daca esti din Sibiu, iti recomand sa mergi la proiectia de film de saptamana viitoare. Daca esti din Bucuresti, va fi una in jur de 6 octombrie.

    RăspundețiȘtergere
  11. Boanghen, Koluk, boanghen, nu boanghel. Destul ca il folosesti gresit, dar mai si faci abuz de el...

    RăspundețiȘtergere
  12. Am facut curatenie pe blog in weekend si am revazut un documentar, care mi-a mai lamurit unele lucruri. Ti-l recomand.
    http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2010/07/19/istoria-conflictului-de-la-rosia-montana-partea-i/
    si
    http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2010/07/20/istoria-conflictului-de-la-rosia-montana-%E2%80%93-partea-ii/

    La inceputul celei de a doua parti, este o marturie interesanta a unui goldist, care povesteste cum planul de mutare fortata a localitatii a fost definitivat de comunisti la sfarsitul anilor 80, dar a venit Revolutia si nu l-au mai pus in aplicare.

    RăspundețiȘtergere
  13. CHIAR SUNTETI SPALATI PE CREEER .......NICI O BANCA DIN LUME NU DA IMPRUMUTURII FARA GARANTIE SOLIDA....TOATE IMPRUMUTURILE DELA FMI AU FOST LUATE IN BAZA AURULUI DELA ROSIA MONTANA ATI INTELES FRERILOR STRICATI CE SUNTETI....NU TRAITI SI VEDETI CE AU PATIT OAMENII LA ORA ACTUALA CU IMPRUMUTURILE DELA BANCI.CA NU AU CUM SA LE PLATEASCA SI LE IA TOTUL? ASTA A FACUT BASESCU SI BOC AU SEMNAT GARANTIA AURULUI DELA ROSIA MONTANA

    RăspundețiȘtergere
  14. da argumentele Academiei Romane le-ai citit? sau si aia sunt niste tarani cu torte? ori pe cele ale profesorilor de la ASE? ori pe ale reprezentantilor Ordinului Arhitectilor din Romania? ori pe ce ale Asociatiei Oamenilor de Stiinta Ad-Astra? ori studiul de impact asupra populatiei al expertilor Bancii Mondiale (efectuat pe vremea cand RMGC spera sa obtina bani de la RMGC)?

    zici ca toti sunt niste tarani cu torte cuprinsi de-o isterie mistica?

    RăspundețiȘtergere
  15. Care sunt acele argumente ale Academiei Romane, domnule anonim? Si care sunt cele ale profesorilor de la ASE? Daca puteti, dati-mi link si de la zicerea domnilor din Ordinul Arhitectilor. Sau fondul si cota de arhiva. La fel si cu acei domni oameni de stiinta academicieni Ad-Astra.

    Am sa le citesc, sa le evaluez. Insa nu prea vad ce competenta au profesorii de la ASE. Cat despre Ordinul Arhitectilor, Oamenii de stiinta Ad-Astra, aud pentru prima data de ei, desi fac umbra pamantului de 42 de ani.

    Iar studiul de impact asupra populatiei facut de expertii Bancii Mondiale... credeam ca Banca Mondiala se ocupa putin cu altceva decat cu studiile de impact asupra unei exploatari miniere.

    In fine, suspiciuni sunt multe, mai ales anonimitatea dumneavoastra. Nu suport sa stau de vorba cu anonimi. Dar, imi pastrez calmul si va invit: dati-mi, va rog, sursa acelor studii sa le studiez si eu si va spun daca sunt sau nu tarani cu torte precum ecologistii care manifesta isteric zbierand cuvinte menite sa sperie: "cianura" si "moarte".

    RăspundețiȘtergere